Красимир Янков: Европа на две скорости ще повлияе и на сигурността на страната ни

Мар 08, 2017 ДОБРИЧ Новини БСП 0 2443

Каня на дебат Цветанов - да отговоря за състоянието на МВР

"Ако се реализира идеята за Европа на две скорости, това ще повлияе и на сигурността на страната ни". Това заяви водачът на листата на „БСП за България” в Добрич Красимир Янков в студиото на България он еър. Той подчерта, че България е под бежански натиск от 2013 г., а средствата, с които се хвалят от ГЕРБ, дадени от ЕК за справяне с проблема, са  отпуснати едва 2016 г. „Ние сме външна граница на ЕС, но не видяхме солидарна Европа по време на първия натиск. Ние сме против Европа на две скорости, защото така няма да имаме солидарността за осигуряване и обезпечаване на охраната на нашата граница, която е външна и за ЕС, и няма да можем да осигурим националната си сигурност”, обясни той.

Янков заяви, че в рамките на второто управление на ГЕРБ, с министри Вучков и Бъчварова, начело на МВР, имаме огромни пробойни в сигурността по границата ни с Турция и не е имало план за противодействие и ангажиране на всички институции. Той припомни, че на заседание на КСНС пред 2015 г. е взето решение за съставяне на план, но такъв не е бил реализиран. Социалистът допълни, че съоръжението по границата с Турция все още не е готово. Той подчерта, че некомпетентността на политическото ръководство на МВР влияе и на това, което се прави.„Румяна Бъчварова сама призна, че не може да обезпечи като ръководител на силовото ведомство защитата и охраната на държавната граница. Голяма част от нелегално пребиваващите у нас са залавяни на външна граница, опитвайки да напуснат страната ни”, припомни той.

Янков подчерта, че зад всички решения на ГЕРБ в сектор сигурност стои само и единствено Цветан Цветанов -  като министър на вътрешните работи в първия кабинет на Борисов и шеф на вътрешната комисия в НС във втория. „Той трябва да участва във всеки дебат и да обясни: Защо се създаде такъв хаос в МВР? Защо за 2 години се променя 3 пъти законът за МВР? Защо не се направи план за противодействие? Каня го на дебат, когато и където поиска”, коментира водачът на левицата за Добрич.

Красимир Янков поясни, че като методи за справяне с бежанската криза в програмата на БСП е записано – ефективна гранична полиция, назначаване на нови 1000 щата за осигуряване на охраната на държавната ни граница; спиране на командироването на охранителна полиция от вътрешността на страната; да има специално оборудване за охраната на границата ни; ангажиране на всички служби по противодействие на тези, които са проникнали нелегално в страната ни.

Проблемите в сигурността могат да бъдат решени със стратегическо договаряне между партии, но не с кадри като Цветанов и Бъчварова

Красимир Янков заяви, че проблемът с битовата престъпност е много голям и решаването му трябва да бъде приоритет в работата на МВР. По думите му, когато започнат едни мерки, идва ново правителство и министърът на МВР ги отрича – Вучков. Кандидатът за народен  представител припомни, че две години по-късно, заради обществена реакция и задълбочаване на проблемите в края на мандата, Бъчварова прави предложение и е била приета тримесечна програма, залагаща на същите мерки. Янков подчерта, че недокомплекта в МВР е голям – около 6 хил. души и трябва да се бъде попълнен.  

Водачът на листата на "БСП за България" в Добрич подчерта, че докато Цветанов е водещата фигура в ГЕРБ в сектор "Сигурност" и използва МВР за политически репресии, няма как да бъдат решени проблемите на сектора и на българските граждани, като противодействие и превенция. „Когато имаме стратегическо договаряне между отделните партии как да работят службите и МВР, ще успеем да направим работеща държава. За това трябва да има и компетентни лица, а не такива като Румяна Бъчварова, Цветан Цветанов”, каза още той.

По повод събития от последните дни в Турция, Янков се обяви категорично против опити за намеса от страна на турската държава в предстоящите парламентарни предсрочни избори у нас. „Проблемът трябва да се реши с диалог между двете държави, но трябва да има остра реакция на външния министър и държавните институции. Изявленията такива, каквито стигат до нас, говорят за опит за намеса”, заяви Красимир Янков.