Красимир Янков към министър Димов: С решението от местния референдум за добив на газ в Генерал Тошево трябва да се съобразят всички

3.11.2017г.

„С решението от  местния референдум за добив на газ в Генерал Тошево трябва да се съобразят всички“. С тези думи се обърна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков към министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той подчерта, че срещу идеята за добив на газ, предвид намерението на инвеститор в община Генерал Тошево, са събрани над 2000 подписа и са проведени протести. Социалистът припомни, че преди няколко години при заявен подобен интерес, но за добив на шистов газ, в следствие на протести в страната и региона, се стигна до налагане на мораториум с решение на НС. „В тази връзка каква е позицията на МОСВ по отношение добива на природен газ за конкретното инвестиционно намерение, има ли изготвена оценка на въздействието върху околната среда, какъв е избраният метод за добив на природен газ?“, попита той.

Красимир Янков подчерта, че напрежението сред хората е изключително голямо и от отговора на министъра те ще формират информирано отношение към това инвестиционно намерение. „Живеещите в тези 18 села в община Генерал Тошево са може би по-информирани от всички, тъй като за заинтересовани. Основните притеснения са, че земята е земеделска, обработваема. Ако Вие не можете да ги убедите и да успокоите това напрежение, готови ли сте да застанете зад хората?“, попита Янков. По думите му, ако те не са убедени във всички факти, които министър Димов предоставя за безопасния добив на газ, ще са против добива на газ в региона. Според Янков е нормално държавата, изпълнителната власт и парламентът да отговорят на обществените очаквания и да се прекрати проучването и добиването на газ. „В този смисъл кметът на община Генерал Тошево предложи на Общинския съвет провеждането на местен референдум. Решението е взето – на 17.12.2017г. ще се проведе допитването и с негово решение трябва да се съобразят всички“, заключи Красимир Янков.