Добричка община призова БСП: Спрете дискриминацията на селските общини

27.09.2018 г.

„Спрете дискриминацията на селските общини“. За това призоваха жителите на Добричка община народните представители от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова, Николай Динков и Йордан Младенов.  Представителите на левицата представиха „Визия за България“ и обсъдиха с местните жители техните проблеми.  Хората изразиха желание за „Визия за селските общини“, която да стане част от визията на БСП и да е концентрирана върху решаването на проблемите на общините от селски тип. Те подчертаха, че в Програмата за развитие на селските региони са зададени такива критерии, че печелят само общините, където има села с повече жители. Присъстващите казаха, че има нужда от повече равнопоставеност на общините от селски тип с големите общини, така че и средства, разпределяни от МС, да достигат до общини като Добричка. Народните представители от левицата поеха ангажимент във Визията на левицата да намерят място тези предложения за подобряване на живота на хората от общините от селски тип. Жителите поставиха като друг проблем цената на хляба, която, макар че живеят в район, който произвежда хляб, се е качила два пъти за един месец. Те пожелаха мерки, които да регулират отношенията с големите арендатори, които не плащат нужните ренти на собствениците на земи. Жителите пожелаха да се организират фермерски пазари, за да може там малкият земеделски производител да намери пазар за своята продукция. Като друг проблем те посочиха сигурността - има  2 дежурни автомобила на 68 села.

В с. Победа по време на представянето на „Визия за България“ жителите направиха редица предложения за: възстановяване и развитие на хранително-вкусовата промишленост в региона; правилно разпределение на финансови средства от държавата за ремонтиране и изграждане на пътна инфраструктура; развитие на животновъдството; държавна политика за развитието на малките семейни ферми.

Народният представител Таско Ерменков заяви: „Благодаря ви за предложенията. Всеки българин трябва да се чувства съавтор и съизпълнител на проекта „Визия за България" Той подчерта, че грижата за човешкото здраве, връщането на младите хора в страната и защита на българското производство са основните аспекти, на които залага левицата. Депутатът Даниел Петков подчерта, че е необходима политика, целяща равнопоставеност на регионите. „С нашата Визия търсим национално съгласие по конкретни мерки за бъдещето на страната ни“, каза още той. Вяра Емилова, член на ИБ на НС на БСП, заяви: „С „Визия за България“ гледаме напред. Предлагаме бъдеще за страната и нейните граждани и даваме ясна заявка за управление“. На срещата присъства и депутатът Николай Пенев.

Народни представители от левицата представиха „Визия за България“ и в Генерал Тошево. Депутатите отговориха и на редица въпроси на жителите - Валентина Найденова- за здравеопазването; за сигурността- Красимир Янков, за регионалното развитие- Николай Иванов и за културата, младежта и спорта-  Иван Ченчев.  Като основни проблеми на района присъстващите на срещата представиха  изключително лошото състояние на ВиК мрежата и пътищата. Те подчертаха, че както и в останалата част от страната, общината им е засегната от демографския срив и в селата остават само възрастни хора. Присъстващите на срещата посочиха, че имат нужда от достъп до здравеопазване. По думите им имат сериозен проблем със спешната медицинска помощ, тъй като има 2 линейки- по една на смяна. Бе поставен въпросът за недостатъчното финансиране на читалището. Според тях трябва да се взима  предвид и имуществото на всички членове на едно семейство при определяне на енергийните помощи.

Депутатите Валентина Найденова, Красимир Янков, Николай Иванов и Иван Ченчев посетиха и Кардам, за да обсъдят с местните жители предложението на левицата  "Визия за България". Жителите изразиха тревогата, че държавата я няма в грижата за малките населени места. Те призоваха за по-голяма децентрализация на власт от централната към общините и отпускане на по-голям ресурс, с който те да разполагат.