Димитър Данчев пред възрастни хора в Добрич: „БСП за България е” за преизчисляване на всички пенсии

Юни 26, 2021 Новини Избори 0 629

Грижата за възрастните хора трябва да е ефективна и навременна, заяви водачът на листата на коалиция „БСП за България” за Добричкия избирателен район Димитър Данчев

"Сред акцентите на програмата на „БСП за България”  е увеличаването на размера на пенсията, при това чувствително." Това каза пред пенсионери в Добрич водачът на листата на коалиция „БСП за България“ за Добричкия избирателен район Димитър Данчев.

„Даваме си сметка, че в България има много бедни хора. Повече от 1/3 от хората живеят под прага на бедността, това са хора с и под 300 лева месечно. Даваме си сметка, че една голяма част от тези хора, които живеят в бедност, са възрастните хора, пенсионерите“ - подчерта Данчев.Затова целта е да бъдат увеличени всички пенсии, като бъдат преизчислени към средно-осигурителния доход към 2018 г.

 „Така ,както го направихме през 2008 г., когато управлявахме България. Тогава ние преизчислихме всички пенсии към средно-осигурителния доход за 2008 г. Сега искаме да направим същото, а не само да увеличаваме и да даваме по 50 лева за няколко месеца,както го направи предизборно Бойко Борисов. Разчетите показват, че това ще доведе до повишаване на всички пенсии средно с 20-30 %” - заяви водачът на листата на „БСП за България“.

Димитър Данчев припомни, че в 44-ото Народно събрание БСП многократно внася Закон за възрастните хора. В него се създават условия за провеждане на държавната политика в подкрепа на възрастните хора въз основа на предложена от Министерския съвет "Национална стратегия", която е разписана в конкретна национална програма. За финансовото обезпечаване на политиката и дейността по подкрепа на възрастните хора се създава фонд "Подкрепа на възрастните хора" към министъра на труда и социалната политика. В законопроекта е разписано как се организира дейността на възрастните хора, как работят клубове на пенсионерите, как получават финансиране, с какви дейности могат да бъдат подпомагани на тези клубове, така че възрастните хора да имат  пълноценен, социален и културен живот.

„За съжаление, този закон неколкократно беше отхвърлян от управляващото мнозинство на ГЕРБ и патриотите и  подменен с един друг закон, за който вероятно никой нищо не знае, защото той е много отдалечен от реалните нужди и потребности на възрастните хора в България. Давайки си сметка, че грижата за възрастните хора е свързана с това да имат и адекватен достъп до здравеопазване, сме предложили да бъдат намалени цените на лекарствата, като се намали ДДС на лекарствата от 20 % на 9 %. Пазарът на лекарствата е регулиран, надценките на лекарствата са регулирани и ние сме убедени, че, когато се намали ДДС, това няма как да не доведе до намаление на цените на лекарствата. От друга страна си даваме сметка, че в здравеопазването са необходими сериозни реформи“ – каза още  Данчев. По думите му в момента болниците са не просто търговски дружества, те са се превърнали в институции на печалбата, където на пациента се гледа като на касичка. Затова от БСП настояват да се смени моделът на финансиране на болниците. Те да не бъдат вече търговски дружества, да не работят само за печалба, а да се търси начин, по който те да решават проблемите на хората, които имат нужда от здравна помощ от край до край, като се проследяват изцяло техните заболявания. Предложили сме да има национална здравна карта, която да даде възможност във всяка област да има поне по една многопрофилна болница с пълната палитра от здравно-медицински услуги, които са необходими за обслужване на населението” – добави водачът на листата на коалиция „БСП за България“ за Добричкия избирателен район.

Програмата на коалиция „БСП за България” е изработена след почти 2 години срещи в страната – с хора от различни райони, възрасти, професии и социални сфери. Във „Визия за България” основната ни грижа е грижата за хората. „Ние сме направили нашите предложения с много ясни разчети, изпълними, реални, с ясни срокове и с подготвените хора, екип, отбор който може да изпълни това, което обещахме” - подчерта той.