проф. Светла Бъчварова: Подпомагането на зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство и на малките и средни производители са приоритет

Фев 25, 2014 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1686

Земеделци и представители на земеделски кооперации от общините Асеновград и  Садово обсъдиха необходимите промени в  сектора с народния представител проф

Земеделци и представители на земеделски кооперации от общините Асеновград и  Садово обсъдиха необходимите промени в  сектора с народния представител проф. Светла Бъчварова. Повечето от поставените въпроси касаеха подпомагането на земеделците през новия програмен период, възстановяването на поливното земеделие, възможностите държавата да подпомага стопаните  при преминаване от конвенционално към био земеделие, както  и връщането на държавата като своеобразен регулатор на пазара на селскостопанска продукция.

 По-голяма част от евросубсидиите отиват при арендатори, които в голямата си част отглеждат зърно, а там разходите са много по-малки, ние създаваме работни места, а в Северна България площи над 150 000 декара се обработват от трима човека, коментираха земеделци от  Катуница.

 В отговор на това проф. Светла Бъчварова, председател на  Парламентарната комисията по земеделие и храни поясни, че в момента в България тече разговор за въвеждане на таван на плащанията по подобие на голяма част от страните членки на ЕС. Другото предложение е  да бъдат предоставени допълнителни субсидии по схемата за директни плащания за единица площ на стопанствата с до 300 декара обработваема земя. Целта е да се насърчат малките и средните стопанства  и да се даде възможност на хората в малките населени места да работят, да не се обезлюдяват районите, каза още проф. Бъчварова.

Подпомагането на сектори като зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство, които са всъщност малките и средни производители  са сред приоритетите  за новия програмен период, като за тях ще бъдат отпускани средства в размер на 13 % от директните плащания, поясни проф. Бъчварова. В отговор обаче земеделците контрираха, че дори и да произведат нямат гаранция за изкупуването на продукцията и се оплакаха от липсата на пазари на производителите, липсата на държавна намеса в монопола на веригите и използването на прекупвачи. Според тях дори преработвателните предприятия предпочитали да внасят лоша продукция, но на никакви цени, при което сектора загива. Създаване на Сдружение на производителите, и след това обща договореност и с  общината за терен, и с фирми, които да изкупят произведеното е едно от възможните решения на въпроса, отговори председателят на  Парламентарната комисията по земеделие, но това трябва да стане с общи усилия и  разбирателство между селскостопанските производители.