Светла Бъчварова: 200 млн. лв. повече за държавни помощи и национални доплащания за сектор "Земеделие"

Апр 07, 2014 Новини БСП 0 1602

В бюджета осигурихме с 200 млн

В бюджета осигурихме с 200 млн. лева повече за държавни помощи и национални доплащания за сектор „Земеделие. Това заяви при срещите си с жители на общините Ценово, Борово и Сливо поле народният представител от ПГ на КГ и председател на Комисията по земеделието и храните проф. Светла Бъчварова. Тя допълни, че БСП изпълнява и друг свой ангажимент – за възстановяване на акциза върху горивата, ползвани за селскостопанска техника. Депутатът обясни, че за последно селските стопани са получили тази преференция през 2009 г., като през 2014 г. тя се възобновява.

Проф. Бъчварова съобщи, че в петък, в парламента са гласувани промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Тя поясни, че две са корекциите в нормативната база, касаещи важни въпроси за земята и пасищата. Пo думите й първата е, че  от 1 януари 2014 г. в България не съществува мораториум за продажбата на земеделска земя на граждани от Европейския съюз. Депутатът подчерта, че според анализа на законодателството в европейските страни показва, че България е единствената страна, в която няма никакви ограничения да се купува земя. „Всички европейски държави имат стриктно законодателство за закупуването на земеделска земя, за изясняване на източниците на доходи и за какво се ползва. В закона е предвидено чужди юридически лица, които са извън ЕС, да нямат право под никаква форма да закупуват земеделска земя, като тук влизат и офшорните компании”, обясни Бъчварова. Тя допълни, че се предвижда също така всички граждани на ЕС, за да купят земя у нас, поне пет години да са били в страната и да докажат произхода на средствата си.

Председателят на земеделската комисия коментира, че възможността животновъдите да получат пасища и ливади от общинския поземлен фонд без търг, на база на отглежданите животни, е друга промяна в законодателството. „Предвижда се сключване на договор и по този начин се дава възможност животновъдите да имат достъп до пасищата и ливадите, които по правило трябва да са за тях, а не за фирми, които са получавали подпомагане по тази линия, без да инвестират каквото и да било, а са източвали европейски средства”, допълни председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни.

Добрин Данев:  Субсидията на стопанства до 300 декара се увеличава на 445 лв. на декар

Нови около 400 млн. лв. ще бъдат насочени към подпомагане на животновъдството и овощарството. Това съобщи народният представител ПГ на КБ и член на Комисията по земеделието и храните Добрин Данев. Той подчерта, че политиката в селското стопанство ще върви в посока подпомагане на интензивното производство – животновъдството и овощарство. „През миналата година около 200 млн. лева влязоха в тези производства, а нашият план е нови около 400 млн. лв. да се съсредоточат в тези сектори с оглед стимулирането им, така че да осигурят повече работни места от една страна, а от друга да се създадат условия за сдружаване на дребните производители”, допълни депутатът.

Данев припомни, че субсидията на стопанствата до 300 дка. се увеличава на 45 лв. на декар, което е с 15 лв. повече от досегашното състояние. „Тази политика е насочена към стимулиране на дребните производители и запазване на тяхната конкурентноспособност на пазара”, коментира депутатът.