Светла Бъчварова: Предлаганите промени в закона за горите няма да решат проблемите в сектора

Юни 10, 2015 Новини БСП 0 1316

Предлаганите промени в закона за горите са изработени набързо и не създават предпоставки за решаване на основния въпрос, а именно спиране на безогледната и незаконна сеч

Предлаганите промени в закона за горите са изработени набързо и не създават предпоставки за решаване на основния въпрос, а именно спиране на безогледната и незаконна сеч. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова. По думите й тези промени не са обсъждани в работна група с участието на браншови организации и мотивите към тях са спорни.

Според Бъчварова не е приемливо да се отлага за 2017 г. изискването за транспортните средства да са оборудвани с джи пи еси, което е искане и на левицата. „Година и половина ние няма да имаме информационна система, която да създаде предпоставки за контрол. В същото време обаче се предлага организирането на национален Биг Брадър за сметка на собствениците на цехове и складове, които съхраняват и преработват дървесина”, продължи Бъчварова. По думите й собствениците се задължават да имат камери на фона на липсата на такива на контролно-пропускателните пунктове.   

            Относно осигуряването на възможност за контролна проверка на товари по всяко време и на всеки маршрут, Бъчварова попита защо са пропуснати горските пътища. Тя каза още, че буди съмнение и желанието да се контролира във време, което е светлата част на деня. „Какво ще правим? Ще питаме БАН коя е светлата част на деня ли?”, попита още депутатът от левицата. Бъчварова предлага да се забрани дърводобивът и транспортът извън рамките на работния ден.  

            Депутатът от левицата определи като спорна  процедурата, при която ако собственикът на възстановена собственост върху ниви в рамките на 3 години не почисти тази земя, която се е превърнала в някаква горска територия, със заповед на министъра тя да бъде призната за горска територия. „Нито една държава в света не може да си позволи да намали по този начин обработваемата земя”, категорична бе Бъчварова.