Янаки Стоилов: За да подминат трагичните събития България, трябва да имаме отговорна, последователна и силна политика

Nov 18, 2015 Новини БСП 0 29417

Изразяваме съболезнования към близките на загиналите в атентатите в Париж, Египет, Анкара или Бейрут

„Днес изразяваме съболезнования към близките на загиналите в атентатите в Париж, Египет, Анкара или Бейрут. Може би към този списък в следващите дни, седмици или месеци ще се добавят и други точки. Трябва въпросите да се обсъждат не след акт на насилие и убийства, а преди това, за да бъдат предотвратени или поне ограничени последиците.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той зададе въпроса дали целта на терористичните актове в Париж не е Франция да бъде вкарана във войната в Сирия и според него това вече е факт. „Трябва да се запитаме дали темата с емигрантите и бежанците умишлено не се вкарва в обяснението на други събития”, каза още той. Като пример Стоилов посочи реакцията на много десни правителства, които използват тези случаи, за да обявяват затварянето на границите си. Според него днес Европа е на прага на опасности, които е преживяла преди десетилетия. „Ако политиците не създават идеи, противопоставянето, предвещаваната преди години война на цивилизациите, ще се окаже не просто прогноза, а план за конфликтите в света”, допълни той. Според него, ако в света няма идеи, които да обединяват хората, независимо от граници, етноси и религии,  ако няма политика, която да се вижда, че въпреки многото различия, хората имат общо и различно по между си, тези конфликти ще се задълбочават.
 
„България няма интерес от такъв примитивен свят и всеки, който го съзнава, трябва да възстанови смисъла на политиката. Не като средство за раздаване на власт и разпределяне на пари и ресурси, не като начин за формиране на организации, а като поставяне и решаване на истинските въпроси на милиони хора”, категоричен е зам.-председателят на БСП.
Стоилов е на мнение, че другата дълбока причина за жестоките конфликти е огромният транснационален капитал. „Задавате ли си въпроса, че само от Либия в различни европейски и световни финансови институции се намират над 1.5 трилиона долара. И не са ли твърде много заинтересованите такива пари да нямат контрол, нито ясен произход или държава, която да може да ги управлява”, коментира той.
Янаки Стоилов попита дали не се превръща българският държавен глава в някакъв говорител на най-различни интереси, но не и тези, които има българският народ и българската държава. „Може би е случайно съвпадението, че преди много такива конфликтни събития, той постоянно дава някакви изявления, най-често извън България, за да обвини една или други страна, по-скоро една. И не вижда ли, че този конфликт се засилва от двете страни - Европа и Русия, но това не е в интерес на нито една от тях”, подчерта той.  Стоилов постави и въпроса за ангажиментите, които са поели военните министри на държавите от ЕС и заяви, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще поиска изслушване на министрите на отбраната и на външните работи за това какво предстои, в какво се изразява европейската солидарност, какво може и не може да си позволи България в този процес.
„Настояваме да се възстанови ролята на Съвета за сигурност на ООН, защото ако имаше общи и искрени усилия да бъде ликвидирана т.нар. Ислямска държава, това щеше да е решен въпрос”, категоричен е Стоилов. По неговите думи не може някой да се ползва от големите ресурси, да се води борба за пътищата на петрола и за неговото разпределяне, и в такива случаи определени групировки да бъдат удобни, а в други да бъдат основните врагове. „Трябва да е ясно, че главният враг на човечеството днес е екстремизмът, тероризмът, опитите да бъде извършено посегателство върху живота на мирни граждани”, поясни той. Според него опитите за противопоставяне между ЕС и Русия не са в интерес на нито една от тези страни. „Затова днес САЩ, ЕС и Русия и другите големи сили трябва да поведат обща борба. Върху общи принципи и съгласувани действия. Ако те го направят ще видите, че ударът срещу тероризма ще бъде много силен и ще даде бързи резултати”, каза още той. Зам.-председателят на БСП изрази мнение, че ако се прилагат двойни стандарти и изразяваме само печал по повод на трагични събития, тези събития няма да подминават света. „Дано подминат България, но за да стане това ние трябва да имаме отговорна, последователна и силна политика. Ако можем да го направим заедно, ще бъдем от полза за нашите граждани, ако не – ще съобщаваме трагичните факти”, заключи Янаки Стоилов.