Момчил Неков в Добрич: МЗХГ носи отговорност за проблемите в сектор „Плодове и зеленчуци“, а не ЕС

Май 08, 2019 ДОБРИЧ Новини Избори 0 1613

08.05.2019

Момчил Неков проведе среща с кметове, представители на местната власт и млади хора от област Добрич. На среща с журналисти Неков коментира директните плащания в следващата ОСП и несправедливото разпределяне на субсидията заради мнозинството дясно-центристки гласове в Комисията по земеделие на ЕП, към които се числят и тези на ГЕРБ. „На единен пазар, еднаква конкуренция, но различно финансиране - това е несправедливост“, каза той.

Кандидатът за евродепутат обърна внимание и на специалната мярка за напояване, включена в програмата, която би могла да подпомогне производството на повече български плодове и зеленчуци. Той изрази надежда, че това ще се случи, но ролята на Министерството на земеделието сега е ключова и прилагането зависи от него.

Неков, който беше докладчик по темата за пчелите в ЕП, коментира и ролята на опрашителите в земеделието така: „За първи път в ОСП се говори за опрашителите и тяхната роля в земеделието. Трябва да има и повече развойна дейност за препарати за растителна защита, които са щадящи за пчелите. Много хора разчитат на малкото допълнителните приходи от пчеларство, за да подкрепят и без това минималните им доходи. Последните седмици обаче видяхме какъв е ефектът от безразборно пръскане. Това трябва да спре.“

На срещите с кметове и младежи от областта той постави акцент върху темите, по които е работил в сферата на земеделието. Част от тях са въвеждането на термина „планински продукт“, географските означения, биопроизводство, зеленчукопроизводство. Той обърна внимание на темата за кооперирането в земеделието, както и ролята на ЕС при търсенето на пазари. Неков също така коментира и разразилия се скандал с къщите за гости, направени с евросредства и със съжаление отбеляза, че заради такива постъпки и злоупотреби с власт, Европа губи доверието си в нас, а най-вероятно ще се наложи да се връщат и субсидии.

Срещата премина при особено голям интерес, като към Неков бяха поставени въпроси и теми, свързани с поминъка в Добруджа, доходите в региона, липсата на работна ръка в овощарския сектор, монополистите в областта, както и злоупотребите със субсидии и разпределяне на земя.