Димитър Данчев пред учители: Премахването на делегираните бюджети е належащо

Юни 24, 2021 ДОБРИЧ Новини Избори 0 522

24.06.2021

„В образованието има много проблеми, не само в началното и средно образование, но и във висшето образование, затова ние предлагаме за нашите колеги, които са в университетите да има едно базово заплащане, да не се получава, така че един професор получава колкото един асистент.  Да има ясно разграничение между отделните научни степени и всяка научна степен да поучава заслужения, според  дейността, която се извършва, и според базовото заплащане.

Ние винаги ще защитаваме това, че системата, която е в момента на финансиране на училищата е порочна. Тя също трябва да бъде променена и училищата да бъдат финансирани спрямо успехите, които показват децата в училищата, респективно спрямо усилията, които полага учителския колектив за тези резултати, а не спрямо броя на децата, каквито са сегашните делегирани бюджети.  За нас това доста изкривява картината на финансирането в средното образование” – каза пред учители в средно училище „П.Р. Славейков” в Добрич водачът на листата на коалиция „БСП за България” Димитър Данчев в Добричкия избирателен район.

„Основната ни цел в образованието е на изхода на образователната система да имаме образовани хора, знаещи и можещи български граждани, обичащи Родината, готови за ефективно участие на пазара на труда и в обществения живот. Устойчиво повишаване на средствата за образование и наука с минимален праг от 5 % спрямо БВП е задача” – добави Данчев.