Корнелия Нинова заяви в Добрич, че ще се разработи и спасителен план за Североизтока

Юни 29, 2021 ДОБРИЧ Новини Избори 0 1015

В партията има изключителен ентусиазъм и подем, работим с нагласа и полагаме усилия за първото място на изборите на 11 юли – обяви още председателят на БСП

На пресконференция  в Добрич  Нинова обяви, че „ще се разработи и план, чиято основа ще бъде целеви фонд, освен за Северозападна, и за Североизточна България, защото „проблемите на хората не търпят отлагане, региони се обезлюдяват, трябва стимули за бизнес и икономиката”. „Ние отдавна работим по един закон за развитие на Северозапада, като най-беден и изоставащ в развитието си регион в Европа. Оказва се, обаче, че не по-малко проблеми за решаване има и Североизтока. Затова тези дни обсъждаме с граждани, със структурите на БСП ангажимент за политики за специален закон. Смятаме, че общите политики, които се прилагат изобщо, не довеждат до подобряването на състоянието, трябва да има целенасочена, специална порлитика към такива региони. Ние ще предложим един фонд и от националния бюджет, и от европейски средства,  който да е целеви само за развитие на този регион” – обяви председателят на БСП. Според нея, междуградската пътна мрежа в Добрич е в ужасяващо състояние, междуградският  транспорт и връзките между общините почти липсват, което затруднява местните хора и на икономиката.”Затова в този план искаме да разгледаме най-наболелите проблемите на региона. Вече е недопустимо да има проблеми с водоснабдяването, имаме програма за решаването на проблема, както и с транспорта, и с пътищата” – добави тя.

Председателят на БСП посочи категорично, че проблем в цялата страна е наравенството между регионите, но все повече се открояват специфични проблеми в самите региони. Според Нинова, обезлюдяването на определени региони, защото младите хора бягат оттам, вече става проблем на националната сигурност. ”Това е непосредствено свързано  в демографската криза, но е тревожно мълчанието на някои партии по тези и други горещи въпроси. На всеки проблем ние отговаряме конкретно – какво е възможно, каква алтернатива предлагаме. Това го правим последователно, особено през последните 4 години” – заяви лидерът на БСП.

„В партията има изключителен ентусиазъм и подем, работим с нагласа и усилия за първото място на изборите на 11 юли” - заяви пред журналисти в Добрич лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея, причина е и шорокота ляво обединение, което ще се увеличава и ще стигне до 20 партии.

„Проведох доста срещи в региона в рамките на предизборната кампания, макар че нашите политики не са просто предизборни, а са трайни, последователни и принципни години наред. Промяната започна формално на 4 април. Но за нас тя започна много по-рано. БСП беше в основата на промяната преди 4 години, когато беше най-трудно, когато ГЕРБ бяха абсолютен властелин в държавата. Само ние бяхме категорична опозиция на този модел на управление и през цялото време отстоявахме и битката със задкулисието и паралелната държава и предлагахме градивни политики. Предстои ни още много работа, за да бъде този модел докрай приключен. Но сега по-важният въпрос е с какво да бъде заменен. Кой какво предлага като план за бъдещето за България оттук нататък. Ние сме единствената партия, която имаме цялостен, секторен, стъпка по стъпка, план какво трябва да се направи и Добруджа е част от такъв план. Обхваща нашата политика и за регионално развитие” – обяви К. Нинова.”Бедността, доходите и безработицата стоят изключително високо в нашите приоритети. Проблем, който стои много сериозно и за този регион” – добави тя.

На срещата  с членове и сипатизанти на БСП,  тя представи и основните политики на БСП - грижа за възрастните и за младите семейства с деца, преизчисляване на всички пенсии,  приемане на закон за възрастните хора, за намаляване на ДДС върху лекарствата, което ще им позволи по-малко средства да харчат за лекарства. Акцент са политиките за младите хора – необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете на млади семейства, които работят, осигуряват се и имат деца, безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници до 12 клас, безплатни лекарства за деца и помощ за майките за втората година на майчинството в размер на 10 минимални работни заплати или 6500 лева в момента. „Обхващаме целия този пакет от мерки и го поставяме под една голяма тема – демографската катастрофа  в България. Особено в тези по-слабо развити региони, където няма производство, откъдето младите хора бягат. Това е част от нашия план за бъдещето на България” – каза още К. Нинова. Според нея, изборните резултати в Благоевград са красноречиви – ГЕРБ изостава от БСП, но „Има такъв народ” е предпочетена от избирателите, въпреки че оттам не обясняват нищо. Водачът на листата на коалиция „БСП за България” в Добричка област  Димитър Данчев заяви, че „БСП влиза в тези избори с кауза.” Той е категоричен, че няма да има отстъпление от ангажиментите, а акцентът в срещите е връзката между регионалната и националната политика, както и  мнението на професионалните гилдии и браншовите организации.

В горещия юлски предиобед срещите в Добрич на председателя на БСП Корнелия Нинова в розариума в градския парк и в централната градска част бяха естествено  горещи – от изненадата на хората „Ама, нали не сте по телевизора”, през увереността, че вярват в правилната политика на БСП  и коалиция „БСП за България” и добрите изборни резултати, до искрените сълзи на вълнение от възрастни хора, че в нея виждат надеждата за по-сносен и достоен живот. Майките на две малки госпожици и 1 кавалер между тях използваха срещата, за да кажат отново, че парите за майчинство и отглеждане на деца са обидно ниски. Възрастни хора си припомниха с вълнение колко години членуват в партията и от сърце заявиха, че й пожелават изборен успех.  К. Нинова  беше посрещната със сноп житни класове от водача на листата на коалиция „БСП за България” в Добричкия избирателен район Димитър Данчев и кандидати от листата за народни представители,

Добричлии бяха приятно изненадани от неочакваната среща с лидера на левицата. В разговорите си с нея те споделиха своето разочарование от тежкото си ежедневие, от липсата на работа за младите хора, ниските пенсии, които не позволяват воденето на достоен живот. На случайно срещнат именник на Петровден, тя пожела дълги години здраве и живот.  К. Нинова се снима и с много ученици, които пожелаха да имат спомен с нея.Лидерът на БСП получи и подарък графики – на певеца на Добруджа Йордан Йовков и на коне, символ на енергията и движението. Подари й ги майката на военен, който е завършил художествен профил в училище „Дора Габе” в Добрич. С букет цветя и пожелания за дори изборни резултати я посрещнаха и  социалисти от община Добричка -д-р Даниела Йорданова, Донко Марев и Надежда Василева.