Мая Димитрова от Добрич: Благодарение на БСП са предвидени допълнително близо 50 млн. лв. за месечни семейни помощи за деца

Мораториумът върху цените на тока е пример за връщане ролята на държавата, заяви Борислав Гуцанов

Срещите на БСП из цялата страна с членове и симпатизанти на партията, както и с граждани, продължават. Поредната такава е от Добрич, където народният представител от БСП Мая Димитрова проведе разговор за политиките на БСП, за ролята ѝ в управлението и за Бюджет 2022.

„БСП вижда смисъла от своето участие в управлението в засилване на ролята на държавата и по-конкретно връщане на ролята на социалната държава“, категорично заяви в началото на срещата Мая Димитрова. „Тази позиция БСП защитаваше при провеждането на преговорите за съставяне на правителство и намери реализация в подписаното коалиционно споразумение. Сега предстои да намери реализация в държавния бюджет за 2022 г.“, каза още тя.

По думите ѝ кризите, в които се намира страната в момента, са следствие на дългогодишното дясно управление, в това число здравната и енергийната криза. „Затова и БСП вижда промяната в засилването ролята на държавата и връщане на тази на социалната държава“, поясни тя.

Мая Димитрова постави акцент върху помощите за младите семейства като обясни, че в бюджета са предвидени допълнително 48,3 млн. лв. за увеличаване за месечни семейни помощи за деца на доходния критерий. „Над 100 000 деца повече или общо около 600 000 деца да бъдат подпомогнати с месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование“, допълни тя.

„В продължение на години БСП бе основната опозиционна сила, но сега нашата партия е в качеството си на съуправляваща и има възможността да реализира онези идеи, които в продължение на години защитаваше в опозиция“, каза още Мая Димитрова.

Народният представител от левицата и член на Изпълнителното бюро  Борислав Гуцанов, който също присъстваше на срещата, очерта част от краткосрочните мерки, свързани със засилване на ролята на държавата, а именно наложеният от правителството мораториум върху увеличението на сметките на битовите потребители, преизчисление на пенсиите, увеличаване на подкрепата за семействата за отглеждане на деца, вдигане на минималната работна заплата, увеличаване на обезщетенията за безработица, както и  увеличение на помощта за хората с увреждания.