Светла Бъчварова: Важно е на този етап в ДФ „Земеделие” е да се подпишат договорите за проекти и да се стартират държавните помощи

Юли 10, 2014 Новини БСП 0 1892

Това, което е важно на този етап в ДФ „Земеделие” е да се подпишат договорите за проекти, които са финализирани и за които вече има възможност да бъдат прехвърлени средства, за да бъдат договорирани по старата програма, с цел да не се изпуснат средства

Това, което е важно на този етап в ДФ „Земеделие” е да се подпишат договорите за проекти, които са финализирани и за които вече има възможност да бъдат прехвърлени средства, за да бъдат договорирани по старата програма, с цел да не се изпуснат средства. Това са около 200 проекта, които чакат своето подписване. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова. Тя подчерта, че те ако не бъдат финализирани, около 300 млн. лв. ще бъдат загубени по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. „Държавните помощи са също нещо, което е важно да бъде стартирано, което става с решение на Управителния съвет.  Дневният ред, който беше представен вчера, включваше тези важни точки и процедури, които са консенсусни. Заради провалянето на Управителния съвет те не бяха взети”, каза още депутатът. Тя изрази надежда, че ще се намери необходимият баланс, за да се видят приоритетите, които трябва да се изпълнят за кратко време, за да не се блокира усвояването на средства и договорирането. Бъчварова заяви, че това, което може да направи тя лично е да се срещне с представителите на министерството, министъра и ДФ „Земеделие”, за да се види кое трябва да се свърши в много кратък срок. Според нея всяка една промяна означава, че отиваме във времето на всички тези неща, които трябва да се свършат, а не е сигурно дали имаме това време. „Не политическото противопоставяне или търсенето на дивиденти за една или друга партия е важното, а да се търси възможност да се решат чрез програмите проблемите на българското земеделие и чрез инвестиции. Всичко останало няма абсолютно никакво значение”, категорична бе тя.

По думите й недобрата координация между Министерство на земеделието и храните и ДФ „Зеледение” в някакъв момент, е довела до конфликт, който е излязъл извън рамките на нормалните възможности за решаване. Тя бе категорична, че той обаче трябва да бъде загърбен. На въпрос на какво се дължи този конфликт тя отговори, че представителите на ДФ „Земеделие” са назначени като експерти и не са представители на политически партии, а Министър Греков от своя страна също е експерт в това правителство. По нейно мнение фактът, че се получава такова тотално разминаване в оценките за работа и искането за промяна към този момент, не води до решаването на задачите, които имат да осъществяват и министерството, и фонда.

Помолена да коментира действията на ръководството на фонда при създалата се ситуация, Бъчварова отговори: „При такова противопоставяне най-лесният изход е да си дадат оставките, защото са подложени на голям натиск. Но ако с това дори и под 1% се рискува да не се усвоят средствата наистина, не трябва да се прави”.