БСП-Добрич: Неприемливо е предложението на ГЕРБ за финансиране на частни училища

Фев 23, 2015 ДОБРИЧ Новини БСП 0 1918

 Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф

 

Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Светла Бъчварова и  Марияна Бояджиева, която е и член на Комисията по образованието и науката в НС, участваха в публично обсъждане в Добрич на проекта за Закон за предучилищното и училищното образование. Интересът към срещата бе много голям и залата в Международния колеж се изпълни с учители, директори, родители. Присъстващите се запознаха с позицията на БСП относно промените в образованието, след което поставиха своите въпроси, мнения и предложения. Част от идеите на добричлии ще залегнат в готвените от депутатите на БСП промени в законопроекта.

„За нас най-неприемливото в закона, предложен от ГЕРБ, е финансирането на частните училища. Настояваме  за запазване на помощните училища и ресурсните центрове. Идеята е те да преминат към общините, а това означава, че няма да ги има”, заяви проф. Светла Бъчварова пред медиите в града. Тя обясни, че в законопроекта на ГЕРБ няма дори намек как учителите ще могат да се квалифицират и преквалифицират, как ще се подобряват условията им на работа, как ще се оценяват и как ще бъдат мотивирани. Затова от БСП ще предложат цял раздел в закона, касаещ подобряването статута на преподавателите. Според Светла Бъчварова, за да стане образованието наистина приоритет за държавата, трябва адекватно финансиране. „Настояваме за по-висок бюджет за образование - не само за заплати, но и за изхранване на учениците, транспорт, кабинети, оборудване”, поиска проф. Светла Бъчварова. Тя каза също, че за образование са заложени едва 3% от бюджета на държавата за тази година, докато в повечето страни се отделят между 4,5 и 5%.

Марияна Бояджиева пък коментира приетото на първо четене предложение да отпадне сега действащият лимит от 3 учебника на предмет и броят им да бъде неограничен. „Категорично сме против неограничения брой учебници, защото това е предпоставка за корупционни практики”, заяви тя. От БСП дори ще настояват до 7 клас да има само по 1 учебник на всеки предмет.