Община Тервел

Председател на ОбС на БСП-Тервел: Пламен Христов Желязков

гр. Тервел 9450, ул. "Димитър Дончев" № 44

bsp_tervel@abv.bg

 

Община Тервел се намира в Североизточна България, област Добрич. Общината има 26 населени места с общо население 16 178 жители.

В град Тервел някога са живели тракийски племена гети. Според археологически данни, върху земите на днешния тервелски район са съществували седем тракийски селища. Останки от тях има в земите на днешните села Проф. Златарски, Поп Груево, Жегларци, Орляк, Безмер и град Тервел. През 1983 г. при разкопки на тракийски некропол-могила между селата Жегларци и Орляк е намерен изцяло запазен скелет на мъж от ранна бронзова епоха (3 хил.год. пр.н.е.). Намерените монети, статуетки и други предмети говорят за древната история на този край. Открити са бронзова монета от времето на Филип Македонски, керамични съдове, изваяни през ІV-ІІІ в.пр.н.е., римска монета от времето на Марк Антоний, монети, сечени от римския император Константин Велики, и други. През ІІІ век от новата ера тервелският край е включен в провинция Мала Скития, с главен град Томи (сега Констанца). През VІІІ-Х век както в тервелския край, така и в цяла Добруджа разцъфтяват старобългарските селища от VІІІ-Х век, а именно: Кладенци, Гуслар, Проф. Златарски, Орляк, Поп Груево, Сърнец и град Тервел. За крепостите при селата Войниково, Балик и Оногур е установено, че в тях животът продължава и по-късно. Село Кладенци се намира в центъра между крепостта Дръстър (Силистра) и първата българска столица Плиска. Много находки, които са открити в тази крепост, показват, че тя е била важен укрепителен, защитен и християнски център. Там са открити две църкви, характерни за Първото българско царство. В една от тях са открити уникални фрагменти от белоглинената керамично-пластична украса, известни само от втората столица Преслав. Открита е и една оловна икона, върху лицевата страна на която е изобразен Св. Георги като млад войн с доспехи, копие и щит; в краката си притиска змей, в чието тяло е забито копие. На обратната страна е изобразен разцъфнал кръст. Първи сведения за Тервел като селище се намират в турски документи от 1673 г. В тях за първи път се среща името Куртбунар. На 26 юли 1882 г. селището става околийски център, подчинен на Силистренски окръг. След 1879 г. в Тервел се заселват семейства от други райони – предимно бежанци от Одринско, преселници от Троянско, Сливенско, Севлиевско, Хасковско.

Първият български управител на Куртбунар е дядо Кръстьо Попов (Опълченеца). Непосредствено след Освобождението са дошли чиновници, адвокати, съдии, а много по-късно и първият лекар - д-р Иван Газурков. За първи път в Тервел излиза в. „Добруджа” през 1901-1903 г. под редакцията на учителя Атанас Петров. През 1903 г. излиза в. „Известие” с администратор Георги Маджаров. На 13 февруари 1893 г. в. „Прогрес” съобщава, че в село Куртбунар е създадено читалище „Развитие”.

На 27 юни 1942 г. Куртбунар е преименуван на Тервел. На 30 януари 1960 г. с указ на Народното събрание село Тервел е обявено за град.

Античната крепост край с. Балик, античната и средновековна крепост “Калето” край с. Войниково, ранно-средновековната крепост “Скалата” край с. Кладенци, 360 тракийски некропола, Скалните манастири край с. Оногур, с. Балик и с. Брестница и още редица недвижими паметници на културата са само част от археологическото богатство на община Тервел. Наред с недвижимите паметници, традициите и духът на миналите поколения се съхраняват в богата археологическа експозиция и пъстроцветна етнографска сбирка в Историческия музей в град Тервел.

Традиционни за общината празници са:

Добруджанският събор - провежда се всяка четна година на 22 септември. От 2003 г. е част от празничния афиш на празника на град Тервел.

Празник на фолклора - провежда се всяка година на 6 май.

Пролетни празници на културата - провеждат се всяка година през месеците април и май.

Коледуване - провежда се всяка година през месец декември.

Лазаруване и Ладуване - провежда се всяка година през месец април.
Символ на празника е кукла-лазарка, изработена от екип на община Тервел.

Трифон Зарезан - провежда се всяка година на 14 февруари в селата на общината.

Конкурс “Калинка Вълчева” - провежда се всяка нечетна година през месец май. Първият конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен на името на „добруджанския славей” Калинка Вълчева е проведен на 11 и 12 май 2001 г. по инициатива на община Тервел. Наградният фонд се осигурява от общината, а журито е съставено от известни композитори и фолклористи в България.

Международен ден на ромите - провежда се всяка година в навечерието на 8 април. Организира се и се финансира от община Тервел.

 

 
 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи