Светла Бъчварова: Ако министър Греков не вземе спешни мерки, съществува огромен риск от загуба на средства

Юли 11, 2014 Новини БСП 0 2216

Комисията по земеделие преди няколко дни обяви своя позиция, в която постави на внимание въпросите, свързани със случващото се във фонд „Земеделие” и на практика блокиране на работата на фонда, която е изключително важна, тъй като знаете, че това е единствената й програма, която в момента действително функционира и осъществява своята дейност с реални бенефициенти

Комисията по земеделие преди няколко дни обяви своя позиция, в която постави на внимание въпросите, свързани със случващото се във фонд „Земеделие” и на практика блокиране на работата на фонда, която е изключително важна, тъй като знаете, че това е единствената й програма, която в момента действително функционира и осъществява своята дейност с реални бенефициенти. Считаме, че това, което се случи вчера за неговото реализиране отговорност носи министърът на земеделието, който е и председател на УС и считаме, че ако министър Греков не вземе спешни мерки, съществува огромен риск от загуба на средства за бенефициентите по програма за развитие на селските райони. Това заяви Светла Бъчварова, народен представите от ПГ на КБ и председател на Комисия по земеделието и храните в НС, пред журналисти в парламента. Тя е категорична, че този подход за решаване на проблеми не е  работещ и затова съвместната работа между Министерство на земеделието и представителите в ДФЗ е нещо, което поставя възможности да бъдат реализирани политики в областта на земеделието и да бъдат защитени земеделските производители. „Настояваме за непосредствен ангажимент на министър-председателя, който съответно да предприеме необходими мерки за разрешаване на възникналата ситуация и този риск, който съществува от загубата на средства да бъде минимизиран от тази смяна на управлението във фонда. Освен това настояваме договори, които са договорирани да бъдат финализирани с подписването им, тъй като съществува определен риск ако това не се случи да бъдат изгубени значителни средства по програмата за развитие на селските райони”, заяви тя.

По нейните думи през последните месеци Комисията по земеделието и храните е имала възможност да изслуша представителите на ДФЗ с конкретно свършена работа и договорирани средства по Програмата за развитие на селските райони, както предишните, така и това ръководство. Бъчварова обясни, че назначението на Мирослав Николов и Виолета Александрова е било като експерти в областта на усвояване на средства по европейските програми. „Продължаваме да считаме, че тези постове трябва да бъдат заемани от хора, които имат професионален опит и умения, а не тепърва да се учат”, допълни тя.

На въпрос дали конфликтът във ДФЗ има нещо общо с коалиционните отношения на БСП и ДПС, народният представител отговори отрицателно. „Считам, че когато става въпрос за това в българското земеделие да има инвестиции чрез програмата за развитие на селските райони, абсолютно всички останали въпроси са маловажни. Нашата основна задача е да защитим българските производители и съответно подписването на договорите да създаде предпоставки за стабилно земеделие”, заключи Светла Бъчварова.